Busreis door Amerika, mei/juni 2019.

 

Deel 1 is van Phoenix tot Salt Lake City.

Deel 2 is van Salt Lake City tot Los Angeles.

 

Het weer: van -6 C. tot 38 C. 

Zon, regen, sneeuw, zandstorm, tornado (zand), wegen afgezet vanwege de sneeuw, sneeuwkettingen nodig in Colorado, hagel, harde wind, weg afgezet vanwege vallende Rock, kou, harde wind, windstil, warm.

 

Dag 1:

Amsterdam - Chicago 11.00 uur - 13.05, het is 9.05 uur vliegen.

We hebben 3 uur om in Chicago over te stappen, maar dat hebben we hard nodig, koffer van de band halen en weer inchecken. Met de bus naar een andere gate. Verder in de lange rijen staan, om door vele controles te gaan. Buiten heel veel regen.

Chicago - Phoenix 16.15 uur - 17.50 uur, dat is 3.35 uur vliegen. We worden opgewacht door een Nederlands sprekende reisleider en gaan in de bus, met een Amerikaanse chauffeur naar het hotel in Scottsdale, Phoenix.

 

We vliegen over Groenland. De tussenstop is in regenachtig Chicago. Ons hotel en hotelkamer in Scottsdale, Phoenix.

 

Dag 2.

Van Phoenix, Arizona naar Williams, Arizona.

De eerste stop is bij de cactussen. Dan maken we een stop in het prachtige stadje Sedona. En gaan we door naar de Grand Canyon.

 

Cactussen. De weg naar Sedona. Sedona en leuke beelden in Sedona.

 

Grand Canyon. We wandelen over het Bridle Path. Het is eerst nog erg nevelig, maar we zien de zon gelukkig ook nog. In 1999 was ik hier ook (laatste foto). Het is weer volop genieten, wat een prachtige wandeling.

 

Wij maken ook een helikopter vlucht boven de Grand Canyon, we wilden 3 kwartier maar de lange vlucht kon niet doorgaan vanwege de harde wind. Gelukkig ging de vlucht van 25 min. wel door, we hebben hier enorm van genoten. Van boven zie je de Colorado rivier ook erg goed.

 

We overnachten in Williams, Arizona.

 

Dag 3.

Eerst gaan we een stukje over de route 66, deze loopt dwars door Williams. Dan gaan we door naar Page. Hier gaan we met Indianen naar Antelope Canyon.

 

Williams, route 66. Koffiestop in Cameron, we bekijken de historische brug, hij was in gebruik van 1911-1959. Deze brug gaat over de Little Colorado. We rijden door het Nevajo Reservaat en kijken bij de Nevajo Bridge, die over de Colorado Rivier gaat. De Nevajo Reservaat is het grootste Reservaat van het land. Over de ene brug mag je lopen (1929), de andere brug (1995) is voor het verkeer. Onderweg stoppen we bij een van de vele Indianen marktjes langs de weg. Dan gaan we naar Page, eerst kijken we bij de Glen Canyon Dam. Hier heb ik in 1999 een heerlijke lunch genoten op de  rotsen met uitzicht op de dam en het Powell meer (laatste foto).

 

Later in de middag gaan we naar de Antelope Canyon, onder begeleiding van Indianen. We vertrekken in auto 's vanuit Page. Hier maken we in kleine groepjes (14 p.) een wandeling door de Upper Antelope Canyon. 

 

Antelope Canyon. Ik sta aan het begin van de Upper Antelope Canyon. Eenmaal lopend door de Canyon, dat is genieten. Whaw, wat mooi! Ik laat even buiten de Canyon nog wat zand van de rots glijden.

 

We overnachten in Page, Arizona.

 

Dag 4.

Van Page, Arizona naar Moab, Utah.

We bekijken het openluchtmuseum Bluff Fort. Verder bezoeken we Monument Valley Navajo. Dit land is ook van de Nevajo Indianen en we gaan met de Indianen door het gebied. 

 

We overnachten in Moab, 2 nachten.

 

Bluff Fort, een openlucht museum. Dan naar Monument Valley Navajo. Wat een geweldige route met de Indianen tussen de rotsen door. Bij John Ford point zijn veel Westerns films opgenomen o.a. in 1939 Stagecoach. Als we weer terug rijden zien we een zand storm. Ook als we weer verder gaan met de bus, rijden we ook nog door de zand storm.

 

Onderweg kijken we bij Wilson Arch.

 

Dag 5.

 

We gaan naar Arches National Park, met meer dan 2000 bogen. Dan rijden we door naar Deadhorse Point en Canyonslands. We overnachten weer in Moab.

 

Arches National Park.

Hier genieten we weer van de geweldige rotsformaties, we rijden er met de bus doorheen, bij de ingang staat een kleine file.  Op de vele parkeerplaatsen is het druk. We maken meerdere prachtige wandelingen, o.a. naar verschillende bogen. Er zijn er meer dan 2000. 

 

Dead Horse Point.

File bij wegwerkzaamheden. We zien in de verte de Potas mijn (blauw), ze halen hier kalium omhoog en maken daar kunstmest van. In de regen rijden we naar Canyonlands, gelukkig is het droog als we even rond wandelen, er zijn 2 foto 's zijn met de paraplu op genomen.

 

Dag 6.

 

Van Moab, Utah naar Denver, Colorado.

In Colorado zijn sneeuwkettingen verplicht, de bus had ze niet bij zich en moest ze van de reisleider kopen. Zullen we ze nodig hebben? 

 

Colorado.

Het eerste stukje weg is erg mooi. We rijden vanuit de staat Utah de staat Colorado binnen. Maar al snel krijgen we sneeuw onderweg en de lichten boven de weg gaan aan van de borden: Sneeuwkettingen! We staan allemaal stil achter elkaar langs de snelweg. Groepsgenoten houden bij onze chauffeur een paraplu tegen de sneeuw. We wachten 1 uur voordat de sneeuwkettingen erom zijn, het gaat niet gemakkelijk. Gelukkig mogen ze er al snel weer af, dit gaat sneller. Ja we hebben ook een P. stop in de sneeuw, het is ijskoud. Vandaan tot -5 C. gehad en er is een harde wind, wat het extra koud maakte. We komen laat aan in het hotel te Denver, 21.30 uur! Hotelfoto zijn 's ochtends gemaakt bij een heldere lucht.

 

Dag 7. 

Van Denver, Colorado naar Cheyenne, Wyoming.

Helaas kunnen we de weg door de Rocky Mountains niet nemen, de Trail Ridge Road is afgesloten vanwege de sneeuw. We bekijken in Denver het Convention Center en het State Capitol. Denver is de hoofdstad van de staat Colorado, sinds de goudkoorts in 1861.

 

Denver.

Convention Center met de blauwe beer ervoor. In het State Capitol gaan we binnen kijken. Na een strenge controle kan je overal kijken. Vanuit de w. c.' s met gouden wasbakjes hebben we het uitzicht op het City Council. Buiten zijn heel veel grondeekhoorntjes.

 

Dan gaan we weer verder en verlaten Denver.

 

We zien al snel weer sneeuw. Een gereedschapspaal op een parkeerplaats, alles zit wel goed vast! In Boulder gaan we winkelen en natuurlijk koffie drinken. Wat zijn hier leuke dingen te bekijken/kopen. Leuke beelden en mooie puzzels. In de winkel Into The Wind, prachtige wind artikelen. Op de bergen zien we soms wild, van metaal. Vanuit de bus zien we vaak een lange trein, deze keer zijn er 100 wagons geteld. In Cheyenne kijken we lekker rond, er is van alles te zien zoals de laarzen op straat. Kunst op muren. Het Wyoming State Capitol (1887) is gesloten, de koepel is van bladgoud. Cheyenne is sinds 1890 de hoofdstad van Wyoming. Wyoming is enorm rijk aan aardgas, steenkolen en olie. 

 

Dag 8.

 

Van Cheyenne, Wyoming naar Cody, Wyoming.

 

De weg is mooi met zijn besneeuwde bergen. Ook bekijken we Douglas Railroad Museum, een trein museum, ik vind de oude tel. van 1900 mooi, mijn opa heeft er 1 rond die tijd toen hij in Prinsburg, Minnesota woonde. Ook een oude emigrantenkist, de eigenaar laat het me graag zien. De weg is weer bijzonder. Wat regen onderweg. Dikke rotsblokken zijn gevallen in de rivier. Bij Black Bear in Thermopolis, Wyoming gaan we lunchen.

 

Dag 9.

 

Van Cody naar Yellow Stone Park, Wyoming, via de oost ingang of....., we overnachten in West Yellowstone. Yellow Stone ligt in  hoofdzakelijk in Wyoming, maar ook in Montana en Idaho. Het is 8983 km² en sinds 1872 een Nationaal Park, de eerste ter wereld. Er zijn 10.000 warm water bronnen, 200 geysers.

 

In Cody gaan we eerst naar het Buffalo Bill Museum. Het is een prachtig museum, we zijn hier 2 uur en er is heel veel te zien, een heel mooi museum. O.a. met opgezette dieren maar ook veel over de geschiedenis van de Indianen, kunst e.d. Foto: 2 x Bizon en Antilope. Ik vind ook 2 Indiaanse Cradle Boards, hier hadden 2 Indiaanse vrouwen ons tijdens een koffiemoment enkele dagen geleden over verteld. Hierin word een baby gelegd en vastgebonden, de baby ligt er ontspannen in. Het wordt alleen de eerste maanden gebruikt. Uitzicht vanuit het Buffalo Bill Museum.

 

Na het bezoek aan dit museum in Cody, gaan we om 10.00 uur naar het Yellowstone Park. Al snel zien we dat de East Entrance dicht is gegaan om 09.30 uur vanwege te veel sneeuw. We moeten nu via de Northeast Entrance, Montana, dat is wel een stuk omrijden. Maar het is een prachtige weg, we genieten volop.

 

Kaartje Yellow Stone Park. Via weg 120, 296 en 212 komen we in Cooke City-Silver Gate, Montana. Hier gaan we lunchen. Wat een prachtig pas zijn we overgekomen. Nu echt het Yellow Stone Park in. Al snel zien we bizons, heel, heel veel Bizons. Geweldig. Ook zien we meerder Antilopen en een Elk. 

 

Dan komen we aan bij Mammoth Hot Springs.

 

Mammoth Hot Springs. 

We maken een wandeling, veel trappen omhoog om de Mammoth Hotspring goed te bekijken. Foto van 1995, wat andere kleuren inmiddels, het warme water stroomt alsmaar door en dat verandert de kleuren en vormen. Bij de w.c. 's loopt een bizon lekker water te drinken. 

 

We verlaten Mammoth Hot Springs, we komen boven Mammoth met de bus en zien onderweg o. a. bizons, watervalletjes. Veel stoom langs de weg. En mooie besneeuwde bergen. Dan gaan we wandelen bij Noris Geyser Basin, wat weer ongelofelijk mooie wandeling is dit.

 

Dag 10.

 

We overnachten 2 nachten in West Yellowstone, Idaho.

 

En gaan de hele dag naar Yellowstone National Park.

 

De wandeling van Midway Geyser Basin. Het was koud, dus veel stoom, rook. Maar geweldig mooi! De Grand Prisma is 70 C.

 

Nu gaan we naar: Old Faithful, de Geyser die 1 x per uur te bewonderen is.

 

We genieten van de uitbarsting van de Olfaithful Geyser. Hij gaat 1 x per 60-90 minuten. Rondom staan veel bezoekers. Als we verder rijden zien we een ongeluk, de witte auto heeft de groene auto in het moeras gedrukt. Er is even file. Dan gaan we de Yellowstone waterval bekijken bij Artist Point. Ook weer bizons op de weg. 

 

Roodborstlijster. Nu maken we een wandeling in Mud Volcano Area, je ziet er weer allerlei bijzondere natuurverschijnselen. Het stoomt, pruttelt en heel bijzonder is Dragons Mouth Spring, die maakt ook nog eens heel veel lawaai. Daarna rijden we naar Yellowstone Lake, wat nog helemaal vol ligt met ijsschotsen. Ook zien we nog enkele bizons. We zien een paar keer een ongeluk, wat weer file betekent. Dus je staat soms opeens een 10-30 min. stil. Een mooie blauwe Stellers Gaai.

 

Dag 10.

We gaan van West Yellowstone naar Salt Lake City, Utah. Salt Lake City is de hoofdstad van Utah. Het heette in 1877 de Grote Zoutmeerstad, Great Salt Lake City.

 

We gaan via Idaho, eerst kijken we bij Mesa Falls. Met een mooie regenboog! Verder zien we onderweg steeds Teton Mountains. 

Onderweg kijken we nog bij Yellowstone Bearworld. Hier worden dieren, o.a. beren opgevangen die niet meer in het wild kunnen leven om allerlei redenen. Ook al zijn het leuke plaatjes, ik ben er niet zo van om ze in gevangenschap te zien.

 

Idaho Falls, Idaho.

We gaan in Idaho Falls de leuke beelden bekijken en natuurlijk de waterval in de Snake River. In de verte zie je de Mormonen Tempel, Idaho Falls-tempel, in het wit. De weg gaat verder van Idaho Falls naar Salt Lake City, een mooie weg.

 

Salt Lake City, Utah.

In de verte zien we State Capitol, we kijken even later het van dichtbij. Vandaar kan ik het grote zoutmeer zien met ervoor de verkeerstoren van Salt Lake City Int. Airport. Dan gaan we naar de Mormonenkerk: Salt Lake Tempel. Ze hebben veel gedaan om genealogische gegevens te digitaliseren van over de hele wereld: Family Search. Op 1 van de torens staat een gouden beeld van de engel Moroni. Naast de Salt Lake Temple is de Church of Jesus Christ of Latter-Day. In de tabernakel mogen we even binnen kijken, ook kijken we nog even binnen in het bezoekerscentrum. 

 

We overnachten in Salt Lake City.

 

Dag 12 tot 22 staan op de sub pagina.