Marokko, busreis, april 2023.

 

Dag 1.

We vliegen van Schiphol naar Casablanca, 3½ uur.

 

Vliegen boven Frankrijk/Spanje: de Pyreneeën ver weg 2x, Rio Urrobi (meer), Sierra Nevada,  Malaga, 2x.

 

Vliegen boven Marokko, 5x. De voorstad van Casablanca. Vliegveld Mohammed V, Casablanca, 2x.

 

Vliegveld Casablanca - hotel,  30 km. We gaan met de bus, reisleidster, chauffeur en bijrijder naar het hotel in Casablanca.

 

Dag 2:

We bezoeken Casablanca, Rabat en Meknes, 245 km.

 

 

Casablanca: Hassan II Moskee, nog in de nevel van de Atlantische Oceaan. Reinigingsfontein. Door mooie deuren gaan we naar binnen. Wij krijgen een rondleiding door de Moskee. Ook gaan we beneden kijken, waar we paddenstoel fonteinen zien. Het grote plein, voor en naast de Moskee. De Atlantische Oceaan achter en naast de Moskee. Bij vertrek zien we de minaret van de Moskee, de nevel is opgetrokken.

 

Hassan II Moskee: gebouwd in opdracht van Koning Hassan II, hij kreeg het cadeau. Er kunnen 25.000 mensen in en buiten is plaats voor 85.000 mensen. Er is een vrouwen galerij voor 5000 vrouwen. Deze Moskee is open voor niet Moslims. De bouw was van 1986-1993. Het complex is 9 ha., een deel van de Moskee is boven de Oceaan gebouwd. Het hele dak kan open. De minaret is 200 meter hoog. De Moskee is aardbeving bestendig.

 

We rijden door Casablanca. Het Grote theater. Paleis van Justitie op het Mohammed V plein met vele duiven. We rijden de over de boulevard De L'Océan Atlantique, een mooie weg langs de kust. In restaurant Tropicana gaan we wat drinken.  Het El Hank Lighthouse is v.a. het restaurant te zien. Daarna gaan we naar Rabat.

 

Paleis van Justitie:

Moorse stijl, uit 1922.

 

Rabat: We rijden naar Rabat en maken een stadstour. Lunch. We zien de vele agenten die controle doen. Rijden langs de muren van het paleis. We wandelen door de Kashba met veel blauw/witte muren. Kijken bij Kasbah of the Udayas, aan de  Atlantische Oceaan. Rondom het paleis een muur met veel bewaking. De koning is aanwezig, dus we kunnen het paleis niet bezoeken.

 

Rabat:

Het is 1 van de 4 Koningssteden.

 

Rabat:

We bezoeken het Mausoleum van Mohammed V. Bij de ingang 2 paarden. Het witte gebouw is het mausoleum 2 +3. Hassan toren, achter de pilaren. Lopen naar de uitgang. Bij de uitgang staan weer 2 paarden.

 

Mausoleum van Mohammed V: 

Is het graf van Mohammed V (1909-1961) en zijn 2 zonen. Mohammed V was Sultan van Marokko tussen 1927-1953. In 1957 nam hij de titel koning aan.  De koninklijke garde bewaakt het ommuurde gebied dag en nacht, met 2 paarden bij de in- en uitgang. Mohammed V had 3 vrouwen, en totaal 7 kinderen.

 

We rijden van Rabat naar Meknes.

 

We overnachten in Meknes.

 

Dag 3, Meknes- Volubilis-Fes:

We bezoeken eerst Meknes, hier staat veel in de steigers, maar onze gids laat toch een stukje van de stad zien. We zien een prachtig plekje op straat waar je een mooie trouwfoto kan maken. We bezoeken de Souk, er is veel te koop en af te dingen. Pas op voor de karren die door de Souk racen. De Joodse wijk, met o.a. veel kruiden e.d. Sinaasappelen. De Bab El-Khemis Gate, staat in de steigers.

 

Bab El-Khemis Gate: stadspoort van 1686, ooit hoofdingang Joodse wijk.

 

Meknes: De Joodse wijk. Mooie muren. Binnenplaats van de Al Adam Moskee, de Grote Moskee, 2x. Overal sinaasappelbomen, niet eetbaar. Het Koninklijk paleis, 2x. Een lekkere lunch op een mooi dakterras, 2x. 

 

Meknes: 

Is één van de vier Koningssteden.

 

Moulay Idriss: In Moulay Idriss gaan we lekker lunchen, ons restaurant Labaraka staat boven op de top van de berg. Vanwaar we een mooi uitzicht hebben.

 

Moulay Idriss:

Mekka voor de armen. Zeven bezoeken aan Moulay Idriss staat gelijk aan één tocht naar Mekka. In augustus, september is er een grote bedevaart van duizenden pelgrims.

 

Volubilis.

Basaliek, Capitool en Forum. Foto 6: Triomfboog van Caracalla, gebouwd 217. Het 1e mozaiek: De ontvoering van Hylas door Nymphs, in het huis van Venus. Het 2e mozaiek: Abduction of Hylas by the Nymphs in het huis van Venus. Mooie planten groeien hier in het dorre land. Naast de 2 pilaren zien we in de verte Moulay Idriss. 

 

Volubilis:

Gesticht in de 3e eeuw voor Chr. Het is minstens 1000  jaar bewoond geweest.

Ooit een Romeinse handelsstad, nu de best bewaarde ruïnes. Er was in 1755 een aardbeving. Rond 2e en 3e eeuw na Chr. waren hier 10.000 inwoners.

 

We gaan verder naar Fes.

 

We rijden van Volubilis naar Fes. Onderweg veel schapen. We zien het Meer: Barrage Sidi Chahed. Op de parkeerplaatsen vaak verkoop van streekartikelen. Er is allerlei vervoer in Marokko.

 

Barrage Sidi Chahed: een stuwmeer, in 1990 gemaakt. Het kan 170 miljoen m³ water opslaan.

 

Dag 5:

Fes - Ifrane - Midelt - Erfoud, 445 km.

 

Veel lavendel bomen. Onderweg wonen vaak  Berbers in de bergen, deze Berbers wonen in verplaatsbare tentenkampen. Verkoop op een parkeerplaats.

 

Fes:

Is één van de 4 koningssteden.

 

Fes: We gaan eerst met de bus een berg op zodat we een mooi uitzicht over Fes hebben. Gedenksteen 1944. Kerkhof achter de poort en op de berg. We rijden langs de muren met poorten Fes binnen.

 

Fes: We bezoeken een pottenbakkerij.

 

Fes: Bab Boujloud, de blauwe poort. Madrasa Bou Inania. Dar al-Magana 3x.

 

Bab Boujloud: een poort uit 1913  in de volledig ommuurde Medina. 

Madrassa Bou Inania: 14e eeuw, was ooit een Koranschool en een Moskee.

Dar al-Magana: Klokhuis, een uit 1357 waterklok. De 1e foto, hier horen de waterbakjes aan te hangen, helaas niet gerestaureerd, de 2e foto, de waterbakjes op een foto. Door de voortdurende dalende waterpeil ging er elk uur een raam van de waterklok open en viel een metalen bal in de volgende kom.

 

Fes: We bezoeken de Medina met zijn smalle steegjes en muzikanten. Ook nog een zijde winkel bezocht.

 

Fes: In paleis Mnebhi hebben we een heerlijke lunch.

 

Paleis Mnebhi: een paleis in de Medina van het begin van de 20e eeuw. Het is nu een restaurant locatie voor reisgroepen.

 

Fes. Dan bezoeken we de leerlooierij. Daarna natuurlijk door een leerwinkel.

 

Leerlooierij van Chouara:

In de Medina is al sinds de 11e eeuw leerlooiers aanwezig, de oudste ter wereld. Je krijgt een takje munt vanwege de geur.

 

We rijden van Fes naar Ifrane. Vanuit de bus: een kerkhof, schapen, Berber vrouwen op reis, schapen en een Marokkaans nummerbord.

 

Onderweg Berberaapjes. We stoppen op de parkeerplaats waar wat kraampjes staan. Er lopen veel apen rond, ze komen uit de bossen en krijgen hier pinda's. Veel toeristen maken foto 's. Je ziet een baby aap aan de borst, 1 in de boom, 2 moeders met 2 jongen. 1 aap met zijn jong. 

 

Berberapen:

Ze komen voor in vrijheid, ze leven in de Cederbossen en Eikenbossen van het Atlasgebergte van Marokko.

 

We rijden door Ifrane (2x). Dan gaan we door een steeds ander landschap. Zien ooievaars. Onderweg weer Berbers. Verkoop aan de straat.

 

Van Ifrane naar Midelt.

 

We rijden het Hoge Atlas gebergte tegemoet met zijn eeuwige sneeuw, 4x. Langs de weg, 2x. Door een dorp. In Midelt gaan we iets drinken. Hier is leuke kunst.

 

We gaan van Midelt naar Erfoud, ook wel Arfoud. Komen door dorpjes. Langs de rivier: Fleuve de Ziz. Via het tunneltje: Zaabal. Langs het meer: Barrage Al- Hassan Addakhil, waar we een paar druppels regen kregen.

 

Pamlolijven. Controle ( zo vaak). Door Erfoud, 4x. Controle. Erfoud, 2x.

 

Erfoud: we bezoeken een fossielen kasbah. We krijgen uitleg, 4x. We bezoeken de souk. Hier wordt veel verkocht. Het plein voor de souk. Als de zon ondergaat gaan we naar het hotel. Onze koffers worden elke dag van - en naar de kamer gebracht. 

 

Dag 6:

Erfoud - Merzouga, 80 km.

 

Vanaf ons hotel in Erfoud met 4 WD., gaan we via de Erg Chebbi duinen naar Merzouga. Onze chauffeur, Bassou in de 4 WD. Onderweg maken we een stop bij een kudde Dromedarissen, er zijn ook jonkies bij. Aankomst bij het startpunt van mijn Dromedaris tocht.

 

We vertrekken tegen de avond op een Dromedaris, slapen in een tentenkamp in de woestijn en gaan de volgende ochtend terug op de Dromedaris. De tocht op de Dromedaris is 1½ uur. De helft van de groep gaat mee, de anderen blijven in het hotel.

Ik ga mee!

 

Dromedaris:

Een één bultige kameelachtige. Ongeveer 3 m., lang, 1.90-2.30 m. hoog.

 

Ik kom op de voorste Dromedaris. Hij is de leider. Voordeel: ik kijk uit over de prachtige Sahara. Ongelofelijk mooi. De zon gaat langzaam onder. We maken een stop in de Sahara woestijn. Na 1½ uur zijn we in ons tentenkamp.

 

In het tentenkamp krijgen we eerst thee. Dan een warme maaltijd. Bij het vuur komt muziek. De enige kraan is bij de wc. De wc. Wij vinden het te warm om in de tent te slapen en gaan buiten slapen. Tentenkamp.

 

Dag 7.

Vroeg op, het is nog donker en na 1.15 uur op De Dromedaris zijn we bij de 4 WD., die ons terug brengen naar de anderen in het hotel. De zon is opgekomen tijdens de tocht op de Dromedaris.

 

De ochtend terug zien we de zon opkomen. Dromedariskeutels. Met de 4WD. brengen ze ons terug naar de anderen in het hotel in Merzouga. 

 

Tocht op de Dromedaris:

Whaw, wat was dit indrukwekkend en mooi. Een super belevenis!

 

Opfrissen, ontbijten in het hotel en met z'n allen in de 4WD. naar Erfoud. 

 

Met de bus verder van Erfoud- Tineghir - Todra Kloof - Ouarzazate, 300 km.

 

Van Merzouga naar de Todra Kloof.

 

Todra Kloof. De bus zet ons af en pikt ons een eind verder weer op, we wandelen door de Kloof.

 

Todra Kloof:

Ligt in het Atlas gebergte. Soms is de Kloof maar 10 m. breed. De rotswanden zijn tot 300 m. hoog. Er loopt een gletsjerbeek doorheen.

 

We rijden richting Ouarzazate. De Chauffeur weet nog een leuke kleden weverij/winkel. We krijgen thee, krijgen vele kleden te zien, alleen niemand koopt een kleed.

 

Dag 8:

Ouarzazate - Aït Ben Haddou - Marrakech, 205 km.

 

Langs de rivier, Asif Ounila.  We bezoeken Kasba Taourirt in Ouazazate. We maken een stop bij de filmstudio: Atlas Studios Ouarzazate (2x). 

 

Kasba Taourirt:

Gebouwd ws in de 17e eeuw. Gebouwd van aangestampte aarde en moddersteen. In de plafonds zit geweven riet. Er zijn ongeveer 300 kamers.

 

Atlas Studios:

De Atlas Studio (niet meer in gebruik) is naast de CLA Studio (in gebruik). De 1e Film van de Atlas Studio: Jewel of the Nile (1985).

 

We bezoeken Aït Ben Haddou, een wereld beroemde Kasba. We zien hem vanuit de bus. Het is warm en ik besluit niet mee te gaan klimmen. Ik wandel terug naar het dorpje. En geniet van de bloemen. De groep moest over de rivier....Enkelen hebben de top gehaald.

 

Aït Ben Haddou:

Een Middeleeuwse versterkte stad.  De stad is rond 750 door Berbers gesticht.

 

Aït- Ben - Haddou, ik geniet ervan wat er zoal voorbij komt. En de drukte na een uurtje van de vele toeristen.

 

Dan rijden we verder naar Marakech. Overal zijn schapen. Een klein buitje als we over de bergpas Tizi-n-Tichka (2). 

 

Tizi-n-Tichka:

De hoogste bergpas van Marokko, door de Hoge Atlas. Hoogte 2260 m. Soms in de winter gesloten door sneeuw. De weg is aangelegd in 1920.

 

Dag 9.

Marrakech.

 

Marrakech.

We gaan via de poort het gebied binnen en lopen naar het Bahai Paleis, (4x).

 

Bahai Paleis:

Gebouwd in 1859 - 1900.

 

Mijn momentje.

 

Marrakech, we wandelen door de Souk. Paardenkarren. Kruiden. Muzikant. Poort. Ooievaar op de toren.

 

Marrakech, Saadische graven. Voor de Kamer van 12 kolommen, het Mausoleum van Sultan Ahmed al-Mansour (laatste 2 foto 's), staat een lange rij te wachten (2e foto). 

 

Saadische graven:

Dateren uit de 16e eeuw. In 1917 herontdekt en hersteld. In het Mausoleum liggen 4476 leden van de Saadi-familie.

 

Marrakech, een stad met de vele poesen, het vrouwtje voert ze op het muurtje. Dan gaan we naar een kruiden winkel, we krijgen veel advies en kunnen veel kopen. Dan wandelen we naar de Lunch plek, met muziek deze keer.

 

Marrakech, Djemaa El Fna plein.

 

Djemaa El Fna plein:

Ligt midden in de oude Medina van Marrakech. Een beroemd plein met allerlei activiteiten.

De Souk ligt N.O. van het plein.

 

Ooiervaars, op vele laatsen. Slang, op het plein in Marrakech.

 

De laatste avond, diner met dans en muziek. Onze reis in Marokko. Terugvlucht.

 

Dag 10:

Terugvlucht Marrakech - Amsterdam.

 

Vliegen boven Marrakech. Vliegen boven de Straat van Gibraltar. Rotterdam. Bollenvelden. En dicht bij Schiphol.