Rusland. 

 

Moskou - Gouden Ring -  St. Petersburg.

 

We gaan van 1 september tot 14 september 2019.

Om 11.50 uur gaan we vliegen en we zijn om 16.05 in Moskou.

 

Dag 1. Vertrek Schiphol. Vliegen boven voorstad van Moskou. Dalen bij Moskou. Het vliegveld in Moskou. De oranje bus komt ons halen. We verlaten we het vliegveld.

 

Maar opeens moeten we stoppen, waarom.....???? De reden dat we moeten stoppen is al snel duidelijk.

 

Bij het vertrek vanaf het vliegveld wordt alle verkeer stil gezet....wachten... Poetin komt langs en hij gaat voor. Het is druk op de weg, zondagavond. Russische nummerborden, het laatste getal geeft de stad van de eigenaar aan. Ons hotel voor 3 nachten in Moskou.

 

Dag 2. We gaan met de metro naar het Rode Plein, dit zijn 7 haltes  (kaartje is € 0.78). We zien als eerste de Basiliuskathedraal. Dan de Verlosserstoren. Ook het grote warenhuis, Goem valt erg op. Bij alle ingangen staat een bewaker en detectiepoortje. Kazankathedraal. Helaas staat het hele Rode Plein vol tribunes e.d., er is een groot concert geweest en het duurt dagen voordat het plein weer leeg is, we maken zoveel mogelijk foto 's van delen van het Rode Plein, op de laatste zijn de tribunes te zien.

 

Rode Plein, Historisch Museum, ernaast de Opstandingspoort. Icoon van de Opstandingspoort.

 

We gaan via het Manezhnaya Ploshchad (plein) naar het Alexander Park. Bij het graf van de onbekende soldaat aan de muur van het Kremlin is de wisseling van de wacht. De benen gaan hoog op. Bijzonder is als het afgelopen is en bijna alle mensen doorlopen er nog iets speciaals gebeurt. De nieuwe wachten krijgen een meerdere die alles gaat controleren, ze zitten overal aan ze te plukken, grappig. Maar de nieuwe wachten blijven strak en gespannen staan. Bij de muur staan stenen met namen zoals Cta..enz.., er zijn 13, ze zijn van de Russische heldensteden van de 2e W.O. Deze is van Stalingrad, wat sinds 1961 Wolgograd heet. Romanov Obelisk in het Alexander Park.

 

Pasjkovdom, 1784 en het beeld van Vladimir de Grote ( 958-1015), hij regeerde van 980-1015. Ingang van het Kremlin, alleen voor Poetin.  In de verte zien we 1 van Stalins zeven zusters, een indrukwekkend gebouw, deze is nu is het het ministerie van Buitenlandse Zaken. Christus Verlosserkathedraal, verwoest door Stalin in 1931, herbouwd in 1994-1997. Prachtige beelden op de gevel van de kathedraal. Vanaf een brug een kijkje op het Kremlin. Onder, vanaf een brug iets dichter bij zien we het Kremlin aan de rivier de Moskva.

 

's Middags bezoeken we het Kremlin, intree is 700 roebel. We zien enkele militairen. Staats-Kremlinpaleis. Her en der staan kanonnen e.d. Het Tsarenkanon, 1586, het weegt 40 ton, in de verte de Verkondigingskathedraal. Tsarenklok, de grootste klok ter wereld van 200 ton. Het stuk wat er is afgebroken weegt 11.5 ton. De Klokkentoren van Ivan de Grote, 1505-1508. Maria-Hemelvaartkathedraal, met mooie fresco's. De deur, Zuidportaal heeft ook mooie fresco's, de deur kwam in 1401 van Soezdal. In de Verkondigingskathedraal zien we weer veel fresco's. Kathedraal van de Aartsengel met ernaast de Verkondigingskathedraal. We wandelen via het park naar buiten en zien de mooie kathedralen nog 1 x. 

 

's Avonds gaan we met de metro naar het Folk theater. Folk theater 2 x. We eten eerst in het Folk theater. Dan gaan we naar het Russische Nationale Ballet "Kostroma" kijken, we zien "De Russische Nationale Dans Show". In het donker verlaten we het Folk theater. We lopen langs de Moskee. En gaan met de metro, met zijn vele lange, steile roltrappen naar het hotel.

 

Het Russische Nationale Ballet "Kostroma"

Vanavond zie we een verhaal in de taal van volksdans, die vertelt aan landgenoten en buitenlanders over de geschiedenis en de diversiteit van de nationale culturen in de Russische Federatie. Geweldig, wat mooi. TOP.

 

Dag 3. We gaan vanmorgen even enkele mooie metro stations van Moskou bekijken en bewonderen. Ze zijn allemaal verschilend, zoals Novoslobodskaya, Belorusskaya, Komsomolskaya, Prospect Mira.

 

Russisch Tentoonstellingscentrum. Op de triomfboog is een boer en een kolchozenboerin met een graanschoof in haar armen. Verder zijn er veel fonteinen. De mooiste is natuurlijk de 15 vergulde vrouwenfiguren, ze stellen de 15 voormalige Sovjetrebublieken voor en staan om een gouden graanschoof. De Ruimtevaartobelisk is een monument voor de veroveraars van de Ruimte. Naast de vele fonteinen staat er veel in het teken van de ruimtevaart in dit prachtige park.

 

Metrostation Kievskaya, met witte lijsten, aan de Oostzijde van dit station zijn de goudkleurige lijsten. Weer heel bijzonder. 

 

Arbat, Moskou. We lunchen (bij de koe) in de wijk Arbat, in de autovrije hoofdstraat. Het is heerlijk weer en we gaan lekker op het terras zitten. Natuurlijk winkelen we hier even, enkele souvenirs gaan mee. Onderweg zien we weer 1 van de "Zeven Zusters", een gebouw van Stalin. Nu ministerie Buitenlandse zaken. In de verte weer het moderne Moscow-City, een Internationaal Zakencentrum van Moskou. Dan gaan we met zijn vieren naar de boot, deze ligt bij de Borodinskiy Most, brug. 

 

Bij de Borodinskiy Most, brug beginnen we aan de boottocht, van 900 roebel p.p. We varen over de Moskva naar Bolshoy Ustinskiy Most. In de verte zien we de moderne torens van Moskou, het Moscow-City, een Internationaal Zakencentrum van Moskou. Boven het baggerschip zien we de Universiteit van Moskou. Verder Stalinistische gebouwen. We varen het Gorki Park voorbij. En varen langs het Christus Verlosserkathedraal. Het beeld van Peter de Grote (1682-1725) op de boot in de rivier de Moskva. Dan komt het Kremlin weer in zicht. Ook nog een mooie uitkijk brug over de rivier Moskva. Nog een Stalinistische wolkenkrabber, een van de zeven zusters: Kotelnitsjeskaja. Een blik achterom en de boot legt aan. We hebben genoten en zijn nu weer dicht bij de Basilius Kathedral.

 

We gaan de Basilius Kathedraal bezoeken, er is heel veel te zien. Ook is er ergens in de kathedraal muziek en zang. Voor de Basilius Kathedraal heeft Ivan de Verschrikkelijke opdracht gegeven in 1552. 

 

Goem. Via de detectiepoort met bewaker gaan we naar binnen bij het Goem. We kijken rond en gaan hier lekker eten boven op een bruggetje. Als we buiten komen dan schemert het en zijn de lampjes aan. Nog een heerlijk bakje koffie buiten op het terras van Goem, dan is het donker en schieten we de laatste mooie foto 's van Moskou.

 

Mausoleum van Lenin, 1870-1924. We kunnen er niet dicht bij komen omdat het Rode Plein vol met tribunes staat. 

 

Rode Plein in het donker: Basilius Kathedraal, Historisch Museum. Verlichting in Nikolskaya Ulitsa, straat. Het Bolsjoj Theater. Rode Plein. Met de Metro naar het hotel, 7 haltes.

 

Dag 4. Gouden Ring.

Van Moskou naar Soezdal.

 

We rijden over drukke wegen Moskou uit. Onze 1e koffie stop is bij Cochckh. In Vladimir stoppen we bij de Gouden Poort, 1164. Een mooie icoon boven de Gouden Poort.

 

Vladimir. We bezoeken de Maria-Hemelvaartkathedraal, 1158-1160. Er zijn mooie fresco 's. Achter de Kathedraal een mooi uitzicht over een bloementuin. In de buurt staat de Demetriuskathedraal, 1193-1197. Daarachter een mooi uitzicht over de rivier Kljazma, er rijd net een goederen trein langs.

 

Bogolyubovo, (dicht bij Vladimir). Een vrouwenklooster, 1165. Slang. Kerk van Bescherming van de Moeder Gods aan de Nerl, 1158-1165, Bogolyubovo. Een goederentrein in Bogolyubovo. Versieringen aan de buitenkant van de kerk.

 

Dag 5. Soezdal.

Ons hotel, voor 2 nachten. Ons restaurant van de 1e avond. Inwoners van Soezdal naar de markt (naast ons hotel). Wij gaan ook naar de markt, helaas regen. Dan ga ik een fiets(je) huren, vanwege een zere voet. We bezoeken het Kremlin, 10e eeuw.  En gaan eerst naar de kerk

van de geboorte van Christus van de Theotokos, de eerste bouw is in 1102. De 2e in 1222-1225, de 3e 1528-1530. Binnen mooie fresco's. Ook een blauw betegelde oude kachel, met Nederlandse tegels. Daarna bekijken we de Church of St. Nicholas, deze is in 1766 gebouwd in Glotovo en in 1960 naar Soezdal gebracht.

 

Opstandingkerk te Soezdal. We gaan van het Kremlin naar het openlucht museum voor houtbouwkunst. Er staan houten huizen en molens e.d. De houten kerk is van 1756, ze hebben geen spijkers gebruikt. Dan gaan we weer verder door het dorp, we zien mooie oude huisjes (de oudste zijn met 3 ramen voor) en weer een kerk.

 

St. Euthymius klooster, Soezdal. 

Hier zijn we bij het Verlosserklooster van St. Euthymius, 14e eeuw. Ik zet het fietsje bij de Proezdnaya toren. We wandelen door poorten en zien bij de muur een mooie tuin. Dan genieten we van de vele vogels boven de klokketoren. De klokkenluider geeft een klein concert, mooi! In de Transfiguratie Kathedraal van St. Euthymius hangen mooie Fresco 's. Buiten de poort staan nog 2 mooie kerkjes. Er is een klein marktje. 

 

We kijken nog even bij het riviertje Reka Kamenka, van hier zien we het Pokrovsky Klooster. Bij de Kloostermuur van St. Euthymius is een schilder bezig. Nog een mooi oud Russisch huisje. Ik breng mijn fiets weer terug naar het verhuurbedrijf. Vanaf het terras zien we ons hotel. In de overdekte markthal gaan we voor het diner. Ons laatste nachtje in Soezdal, een prachtig stadje waar veel te zien is. 

 

Dag 6. Van Soezdal naar Yaroslavl.

We zijn onderweg van Soezdal naar Yaroslavl, in een modern winkelcentrum hebben we een korte stop. De benzine kost 44 roebel, €0.62 per liter. Veel reclame in de voorsteden.

 

Kostroma, ligt aan de rivier de Wolga en Kostroma. 

We bezoeken eerst het Ipadjevski-klooster, 14e eeuw. In 1652 is de Drieeenheidskathedraal herbouwd. We hebben hier een hoofddoek op en een wikkelrok om. Er zijn mooie fresco 's en iconen. Michael Romanov, 1613-1645 (kroon op hoedje). Vanaf de brug een mooi uitzicht over het klooster. Eenmaal buiten is er een marktje, veel textiel.

 

Kostroma.

Lenin. We bezoeken eerst de markthal met zijn vele marktkraampjes. Bij de branduitkijktoren zijn heel veel duiven. In het groene broodjes huisje op de markt gaan we lunchen. . In de hoek van het winkeltje een bijzonder kraantje boven een wasbak, zonder aan en afvoer van waterleiding en riolering, zo simpel kan het ook! We krijgen een tafelgenoot en ik mag van haar een foto nemen. Wij eten een heerlijk broodje en nemen drinken voor €1.25. 

 

Yaroslavl.

Het is weekend en dan trouwen ze vaak in Rusland. We bezoeken het Transfiguratieklooster, er zijn veel iconen.

 

Yaroslavl.

's Avonds gaan we in de winkelstraat dineren. Het stadssymbool is overal aanwezig. Bij veel restaurantjes staan de waterpijpen klaar voor gebruik. We lopen in het donker nog even naar de kerk van Elia.

 

Dag 7.

Van Yaroslavl naar Sergyev Posad.

Ons hotel in Yarslavl. Onze 3e bus in Yaroslavl, waar we enkele dingen gaan bekijken. Bij het sportveld staat de Kirillo Kathedraal. In de kerk van Elia zijn mooie fresco 's. Van de kathedraal van Dormition kan ik bijna eerst geen foto  maken, de zon geeft zoveel nevel af. Gelukkig lukt dat een half uurtje later wel. Er is een dienst, dus deze keer niet binnen kijken. Buiten zijn mooie klokken. Vlak bij komen er 2 rivieren samen: de Wolga en de Kotorosl. Een prachtig, mooi punt.

 

We vertrekken uit Yaroslavl en komen door een olie gebied. De olie gaat van Siberië naar Yaroslavl voor verwerking. De foto's zijn vanuit de bus genomen. Ook de huisjes langs de weg zijn vanuit de bus. Vaak is er een fruitstalletje langs de weg. 

 

Rostov Veliki.

We bezoeken het Kremlin van Rostov, 17e eeuw. Vandaag weer een bruidje. Na het eten in de Stolovaya gaan we nog even langs het Neromeer wandelen. Rostov ligt aan het Neromeer.

 

Rostov, het Neromeer. In het midden een eilandje. Je mag hier varen. In de verte over het meer zien we het Spasoyakovlevskiy Klooster, 14e eeuw. Vanaf de vestingwal ( o.l.v. de Nederlander v. Rodenburg gemaakt) een mooi uitzicht op het Kremlin van Rostov. Mooie huisjes aan het meer met daarachter het Kremlin. We gaan weer verder.

 

Pereslavl-Zalessky. In Pereslavl kun je het Kremlin inrijden, we bekijken een paar dingen. O.a. enkele kathedralen. Natuurlijk winkeltjes. Standbeeld van Aleksandru Nevskomu  1220-1263 met erachter het Transfiguratiekathedraal. Eenmaal weer in de bus zien we al snel weer stalletjes langs de weg.

 

Sergiyev-Posad. We komen 's middags aan in het hotel te Sergiyev-Posad. Dan wandelen we naar het Troitse-Sergieva Lavra Klooster, 14e eeuw. We komen binnen via de Rode Poort met zijn fresco 's. Er is hier erg veel te zien, o.a. 3 kathedralen. Heilige bronnen. Er is in de Hemelvaartskathedraal een dienst. Deze dienst is op zondag 2 x per dag en duurt 3 uur lang. Sorry, je mag binnen geen foto 's maken, toch stiekem...We moeten een hoofddoekje op, maar dat is gebruikelijk. Er zijn heel veel mensen en ze lopen in en uit. Er zijn maar een paar stoelen en als ik even wil gaan zitten wordt ik direct aangesproken dat dat niet kan. Maar alles was erg indrukwekkend. Zeer de moeite waard. Er wonen hier 260 monniken. Via een andere poort gaan we weer uit het Klooster. In het centrum nog een hapje eten, maar ja alleen een menu lijst in het Russisch. Gelukkig willen ze ons in het Engels vertellen wat het is, heerlijk!

 

 

Dag 8.

Van Sergiyev-Posad naar Tver. Vanuit het hotel zien we nog het Troitse-Sergieva Lavra Klooster, waar we gisteren een dienst bijwoonden. Al snel rijden we langs grote kassen, de eigenaar is een Nederlander. In Klin bezoeken we het Tsjaikovski museum. In het groene huis heeft hij gewoond. Op het bankje een beeld van Tsjaikovski (1840-1893). Er is veel over Tjjaskovski, de Russische componist bekend, hij had van 1877 tot 1890 een rijke bewonderaarster waar hij jaren mee heeft geschreven waarvoor ze hem betaalde. Er zijn 1200 brieven geschreven. De buschauffeur wacht buiten weer op ons, we hebben geparkeerd bij 2 elektrische laadpalen. 

 

We rijden door een mooi meren gebied. De stop is deze keer bij de Mac. Dan gaan we verder naar het reispaleis.

 

Tver. We bekijken het reispaleis van Catharina de Grote (1729-1796), dit gebruikte ze als tussenstop op haar reizen van Moskou en St. Petersburg. 

 

Tver.

We gaan met de bus over de Wolga. Op een mooi punt gaan bij de Wolga kijken, waar we uitkijken op een mooie oude brug. Bij het monument van Afanasy Nikitin. Erachter de Tserkov'Trokh Ispovednikov, een Russisch-orthodoxe kerk. Een heel mooi plekje. 

 

Tver. Ons hotel in Tver. We wandelen 's avonds via de winkelstraat naar de Wolga. Vanaf deze kant zien we de rivier de Tvertsa in de Wolga samenkomen, hier staat de St. Catharinakerk.

 

Dag 9.

Van Tver naar Novgorod. We zien soms vrachtauto 's met Nederlandse tekst en tel. nr., wel met een Russisch kenteken. Wegwerkzaamheden. Vrachtauto met meloenen. Een stukje rechte weg. We gaan van de weg af voor het Iverskiy klooster.

 

Valday, Iverskiy-klooster. Vanuit de bus al een mooi uitizicht op het klooster. De Klokkentoren met daarachter Onze-Lieve-Vrouwenkahedraal van de Iberiër. Bij de dalia's een mooi uitzicht op het hele klooster. Een bejaarde man veegde de vele bladeren in een doos. We gaan binnen via de Poortkerk (rood). In de Onze-Lieve-Vrouwenkahedraal van de Iberiër gaan we naar binnen en zien weer mooie fresco's en iconen. Een mooi uitzicht over het Meer Valdayskoye. Als we terug rijden zijn er allemaal vissers op de brug. Van internet een mooie luchtfoto gevonden.

Het klooster is in 1653 gesticht. Het ligt op een eiland vlak bij de stad Valday. 

 

Lunchen doen we in een Stolovaya. We vervolgen de weg richting St. Petersburg. Onderweg weer mooie Russische huisjes, We gaan de rivier Msta over.  

 

Vroeg in de middag komen we in Novgorod aan, zie hiervoor en voor St. Petersburg op de sub. pagina.