Zuid Afrika, v.a. dag 9.

Busreis van Johannesburg naar Kaapstad, sept. / okt. 2023.

 

Dag 9. Van St. Lucia via Durban naar Drakensbergen.

 

Op de weg en later de snelweg staat een file van Steenkolen auto 's, de chauffeur vertelde dat hier elke dag een file staat met Steenkolen auto 's van 5 - 15 km. Ze wachten totdat ze naar de haven kunnen. De chauffeurs bivakkeren overdag in de berm. We rijden richting de North Coast. Tol betalen.

 

Durban:

We kijken eerst bij het Moses Mabhida Stadion. De haven van Durban. Markt bij het strand. We rijden over de boulevard. Dan rijden we door het centrum. De Juma Masjid-Moskee. Het wordt steeds drukker en iedereen loopt en rijd kris kras door de stad. Dan de enorme hoeveelheid taxi busjes, want er rijden bijna geen treinen, omdat alles van het spoor is gestolen. Eenmaal buiten Durban, een file richting Durban. Buitenwijk van Durban.

 

Durban:

600.000 inwoners

3 miljoen inwoners in de gemeente.

Er woont een grote Indiase gemeenschap in Durban.

De haven is één van de grootste natuurlijke havens tet wereld.

Mahatma Gandi (1869-1948), was 20 jaar advocaat in Durban.

Helaas is er erg veel criminaliteit in Durban, we mogen maar 1 x uit de bus vanwege de veiligheid.

 

Moses Mabhida Stadion: Hier werd het W.K. gespeeld in 2010. Toen waren er 70.000 zitplaatsen, nu 54.000.

 

Een steenkolen auto op een parkeerplaats. Hout vervoer. Begraafplaats langs de weg. De Gele wever, je ziet ze overal met de bijzondere nestjes.

 

We gaan kijken bij Howick Falls, een mooie waterval. Een mooi gekleurde trap naar de waterval.

 

Onderweg de Rondavel huisjes. Scholieren lopen langs de weg naar huis. De dames halen water.

 

Dag 10. Over de Sanipass naar de bergstaat Lesotho.

 

We gaan met de bus van Drakensbergen naar Underberg. Vanuit Underberg gaan we met een 4 x 4 over de Sani Pass naar de bergstaat Lesotho. We genieten volop, een hele mooie weg door Zuid Afrika naar de grenspost met Lesotho. Op de laatste foto ook nog 2 apen.

 

Dan gaan we weer lopend over de grens, weer een extra stempel in het paspoort. De komende 8 km. is niemandsland en daar is de weg niet verhard. Maar de uitzichten zijn zo bijzonder. Heel veel haarspeldbochten. Op de laatste foto is te zien dat 1 auto van het ravijn is gestort, Maar onze chauffeur is gelukkig heel erg goed. Dan komen we aan in Lesotho. De weg is weer verhard.

 

In Lesotho gaan we naar Lesotho Village. We bezoeken één van de Rondavels, we krijgen thee en ze bakken een broodje voor ons. Ze geven uitleg over hoe ze hier leven en leefden. Als we buiten komen gaan de mensen voor ons zingen. Velen hebben een Basotho deken om, zo ook de berijder van de pony. Dan gaan we naar de hoogste pub van Zuid Afrika, voor een lunch en genieten van het uitzicht.

 

Lesotho: 30.355 km², de enige staat ter wereld boven de 1.000 m., 80 % is boven de 1.800 m. Wij zijn op 2867 m. hoogte. Het is een heel erg arm land. Er wonen ruim 2 miljoen mensen. Er is veel HIV./AIDS., TBC. Veel mensen dragen een Basotho deken.

 

Dan gaan we weer terug. Het is dezelfde weg als de heenreis, maar zo mooi. We gaan weer via de grens, nu van Lesotho naar Zuid Afrika. Dan zijn we weer bij de grote kudde koeien. En zijn we in Underberg. Met de bus weer naar het hotel, wat een mooie rit en een bijzondere mooie natuur. En heerlijk weer.

 

Dag 11.

 

Van Drakensbergen naar Morgan Bay, 550 km.

 

De foto 's zijn vanuit de bus genomen en spreken voor zich. Weer overal koeien op de weg, zelfs in de dorpen. In Qumbu is Nelson Mandela opgegroeid, na zijn pensionering keerde hij er terug. Hij is hier ook begraven. Winkeltjes in containers in een dorpje. Koeien op straat. De vele gelijke Mandela huisjes. Onze aankomst in Morgan Bay, de bedienden lopen van de hotels naar hun Blikjes huisjes, 800 m. voor Morgan Bay. Mooi huis in Morgan Bay, wel een muur erom heen, voor de veiligheid. 

 

Onze kamer in het hotel te Morgan Bay. We hebben uitzicht op zee en een eigen zitje voor de kamer. We zijn hier 2 nachten. Zowel links als rechts, met uitzicht op de zeekliffen, is het uitzicht prachtig. Buurkindjes uit het hotel komen even kletsen. We wandelen eerst even naar links, met het hotel achter me. Tja ook daar weer een mooi uitzicht.

 

Dag 12, vrije dag in Morgan Bay.

 

Op onze vrije dg maken we een wandeling naar de camping. Deze ligt aan de riviermonding Inchara die in de zee stoomt. We zien prachtige bloemen. Heel veel kleurige vogels. Prachtige bomen. Een Xhosa ambachten kraam, bij deze mevrouw koop ik een leuk Afrikaans tasje.

 

Dag 13, van Morgan Bay naar Graaff-Reinet, 500 km.

 

Nadat we vertrokken zijn uit Morgan Bay zien we na 800 m. een Blikjes dorpje. We zien onderweg mooie bomen. Mandela huisjes. Voor ons goedkope benzine. In dorpjes een wir-war van mensen en auto 's. Een bord aan de kant van de weg, wegen-onderhoud. Mooie riviertjes en dorpjes. In sommige dorpjes zijn de bomen roze omwikkeld, ze vragen hier mee aandacht voor kanker. Mooie bloemen. Een fruit gebied.

 

Met de eigenaresse van het hotel maken we een avond tour in het Camdeboo N.P. We rijden langs het meer Nqweba Dam. Van boven hebben we vanaf de Vallei van Verlatenheid een mooi uitzicht op Graaff-Reinet. Op de w.c. zit ook een Salamandertje. We kijken bij de prachtige rotsen. En genieten nog wat hoger van de ondergaande zon.

 

We dineren in het hotel om 19 uur, er is voor 2 uur geen stroom. Dus we dineren buiten bij kaarslicht. Er is vaker geen stroom in Zuid Afrika, meestal is het 2 uur per etmaal afgesloten, ook vaak 's nachts. Dan kregen we een olie lampje en lucifer mee.

 

Valley of Desolation/ Vallei van Verwoesting: ligt in het hart van Camdoo N.P. In 1836 woedde er hier een enorme storm waarbij alles vernield werd. Na de storm kreeg deze vallei zijn naam.

 

Dag 14.

De ochtend gaan we Graaff-Reinet verkennen. Een mooi stadje. We bezoeken de kerk, in Oud Hollandse stijl. Ook kijken we op het plein achter de Nederland Hervormde Kerk. Hier zien we het stadhuis. Overal zijn mooie huizen, soms mooi gekleurd. Links op de onderste foto zie je de politie academie.  Na een bakje koffie gaan we verder.

 

Graaff-Reinet heeft 220 Rijksmonumenten. Het is in 1786 gesticht door Hollandse kolonisten. 

 

We gaan na de koffie van Graaff-Reinet naar Stormsriver, 400 km.

 

Onderweg zien we wegwerkers, de 1e keer. Leuke water pompende windmolentjes, zien we vaker. We komen langs een grote dam, de Beervleidam, maar er is nu geen water in de rivier. Dan gaan we lunchen bij een boerderij. Maar het is daar zo mooi, zoveel bloemen en planten. Volop genieten.

 

Beervleidam, 1957. Gebouwd ten behoeve van de overstomingen van de Grootriver. In 2001 waren er nog veel vissen in de rivier. De laatste jaren is er minder water vanwege meerdere aangelegde stuwen en minder regen.

 

Na de heerlijke lunch rijden we de West Kaap in. Onderweg is er veel te zien. Vogels die nestelen op de telefoonmasten. Mooie dorpjes. Prachtige rotsen. Een fruit gebied. Een school. Kerkje in het dorpje. Blikjes huisjes. Kerkje. Rivier Storms. Hier gaan we bij de brug wandelen, een mooi uitzicht onder de brug in de kloof van de rivier. Er staan mooie bloemen onder de brug. Nu naar ons hotel in Stormsriver.

Een mooi hotel, wij hadden huisje no 7. Ruim aangelegd met mooie planten en bloemen.

 

Dag 15. 

Van Stormsriver naar Oudtshoorn, 240 km.

 

We gaan eerst genieten van de zee met zijn hoge golven. In het gras een muisje. De tent die op de rotsen staat is door de storm vernield. Dan een wandeling naar de Suspension Bridge, de hangbruggen in het Tsitsikamma N.P. De 77 m. lange hangbrug gaat over de Storms River Mouth. Op de laatste 4 foto 's zijn dolfijnen te zien, helaas waren ze wel erg ver weg.

 

Nu gaan we weer verder naar Oudtshoorn. Onze koffie stop is bij de de hoogste Bungeejump vanaf Bloukrans. Dan rijden we naar de West Kaap. Vandaag wat regen. In Krysna Waterfront gaan we lunchen en even winkelen. Voor onze bus loopt een Heilige Ibis. Maar achter de bus worden we geroepen, hij wil ook graag op de foto (met oranje hesje). Dan rijden we door naar Oudtshoorn, het stadje van de Struisvogels. Bij het Nel Museum is een marktje met veel veren. 's Avonds eten we t.o. het Nel Museum.

 

Bloukrans Bridge, is de hoogste brug Bungeejump ter wereld. 216 m.

 

Krysna ligt aan de Tuinroute en de Indische Oceaan. Krysna Waterfront is een winkelcentrum aan de zee.

 

Oudtshoorn, ligt aan de tuinroute en is bekend om zijn Struisvogels.

Nel Museum: hier is een o.a. synagoge in gevestigd. Ook is er een tentoonstelling over Struisvogelshandel.

 

Dag 16. Oudtshoorn, 100 km.

 

We gaan naar een Struisvogelboerderij. Eerst een rondrit op een kar achter de trekker. We mogen de Struisvogels voeren. Ook maken we een wandeling tussen de Struisvogels door. We krijgen uitleg, je kan zelfs op Struisvogels eieren staan. Eén mannetje geeft een mooie parendans, waar ook wij van genieten. De 3 jonge Struisvogels zijn 2 maand oud. 

 

Struisvogels: 90 % van de Struisvogels leven in Zuid Afrika. Het is de grootste vogelsoort.

 

Dan rijden we naar de Cango Caves. Onderweg nog een grote schaapskudde op de weg. In de Cango Cango Caves krijgen we een rondleiding. Indrukwekkend.

 

Cango Caves: ligt in het Swartsberggebergte. Het is ongeveer 10.000 jaar geleden ontdekt. Er zijn vele stalagmieten en stalactieten in vele vormen uitgesleten in het kalksteen. Leuk was dat de gids ging zingen in de grotten.

 

Bij Kobus se Gat genieten we van een heerlijke braai. Rondom Kobus zijn mooie planten in zijn tuin.

 

Na de Braai gaan we met een 4x4 de Swartsberg Pass op. Wat een prachtige natuur en bijzondere planten. Volop genieten. Het weer is afwisselend, bewolkt en zonnig. De weg is aangelegd door gevangenen in 1886, er zijn vele haarspeld bochten. De top is 1575 m./1583 m. Het is een 27 km. lange grindweg. Onderweg ook een watervalletje, fossielen in de rotswand en prachtige bloemen. Wie wil mag op de top een wandeling maken. 

 

Swartsberg Pass.

De pass is aangelegd door gevangenen in 1880. Toen ze eenmaal boven waren konden ze daar weer de gevangenis in.

 

Konings Protea: de Nationale bloem van Zuid Afrika.

 

Dag 17 tot het eind van de reis op de volgende sub pagina.