Busreis Ierland.

 

The Wild Atlantic Way.

 

Augustus 2022.

 

Dag 1. de route vandaag is 601,8 km.

 

We rijden van Nederland naar Duinkerke, Fr. en gaan met de veerboot naar Dover, U.K. Van Dover rijden we naar ons hotel in Coventry, U.K.

 

Met de bus op de boot in Duinkerke, Fr.  We vertrekken uit Duinkerke naar Dover met P.F.D.S.

 

Aankomst in Dover. Bij aankomst zien we mooie krijtrotsen,  de White Cliffs of Dover.

 

We zien het kasteel van Dover boven op de witte krijtrotsen. Even later rijden we de Dartford tunnel van Dover in, met zijn mooie brug erboven.

 

Dover Castle:

Het grootste kasteel van Engeland, gebouwd in de 12e eeuw. In de 2e W.O. is het in gebruik als schuilplaats, een militair commandocentrum en een ondergronds ziekenhuis. 

 

Dag 2, de route vandaag is 542.9 km.    

 

We gaan van Coventry U.K. naar Holyhead, U.K. Hier gaan we met de boot naar Dublin, Ierland. Daan rijden we naar Dungannon, Noord Ierland waar we overnachten.

 

We lunchen in Betws-y-Coed te Wales, een leuk toeristisch dorpje.

 

Dan rijden we door een mooie natuur van Noord Wales, we  krijgen een bui. In Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch maken we een stop, het stadje heeft de langste plaatsnaam van Europa en staat als 3e ter wereld.

 

De vertaling van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch :

The Church of Mary in the hollow of the white hazel near thefierce whirlpool and the church of Tysillio by the red cave. 

Parochie van de Heilige Maria in het dal  van de witte hazelaarbij de woeste draaikolk en de kerk van Tysillio bij de rode grot.

 

We gaan de overtocht naar Ierland maken, van Holyhead naar Dublin.

 

Wij rijden met de bus de boot op. En vetrekken uit Holyhead. De boot veroorzaakt veel rook. Er is een helideck. Dan zien we Ierland en een heerlijk zonnetje. We  varen langs het schiereiland Howth. En komen aan in Dublin. Er zijn hier enorm veel meeuwen. De haven van Dublin.

 

Ook een tolweg onderweg. In Armagh, N. Ierland zie we de Sint Patrick 's Cathedral rechts en links de toren van First Presbyterian Church. 

 

We rijden dan naar ons hotel in Dungannon, Noord Ierland.

 

Dag 3, de route vandaag is 247,2 km.

 

 We gaan van Dungannon naar Inishowen, op het schiereiland County Donegal, Ierland.

 

Eerst een Iers buitje. Dan gaan we naar Dunluce Magher Across. Waar we genieten van de koeien en van de prachtige rotsen in de zee. 

 

Daarna bezoeken we Giant 's Causeway.

 

Giant 's Causeway.

 

Soms een paar spettertjes maar veelal droog. Je kan erheen wandelen of v.a. het bezoekerscentrum voor enkele euro 's met een busje.

 

Giant 's Causeway:

Een rotsformatie met 40.000 basalt zuilen. Sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De rotsen zijn w.s. ontstaan bij een vulkaanuitbarsting 60 miljoen jaar geleden.

 

London Derrie/Derrie. We gaan met een gids door London Derrie/Derrie. We zien de Peace Bridge. Bord Free Derrie, hier is nu een museum. Hand in hand, symbool van verzoening na problemen. Muurschilderingen. Carlisle Road Presbyterian Church.  Monument Bloody Sunday.

 

Peace Bridge: Vredesbrug sinds 2011, symbool voor triomf over tegenspoed en vrede. Hij is over de rivier Foyle.

 

Bloody Sunday:

In 1972 werden 14 burgers doodgeschoten door Britse soldaten tijdens een protestmars. 

 

London Derrie/Derrie. We wandelen over de oude stadsmuur, 1613-1618. We zien De Craigavon Bridge over de rivier Foyle. Ferry Quay Gate. Bishop's Gate. Een kanon op de muur. Sint Columb's Cathedral. De Katholieke wijk in Derrie met in het midden St. Eugene 's Cathedral. St. Columbia 's Church longtower (met groene koepeltje).

 

Daarna gaan we via een groot winkelcentrum weer naar de bus richting hotel in Inishowen, hier slapen we 2 nachten.

 

Bij vertrek uit Londen Derrie/Derrie eerst een beetje regen. We zien allerlei visvangst in de meren. De mensen staan in het water bij de netten. Bij de Carrickarory Pier maken we een stop. Onderweg rijden we door mooie gebieden. En natuurlijk kunnen de Ierse schaapjes niet missen.

 

Dag 4. Vandaag 76.4 km. 

We gaan vandaag een dagje over het schiereiland Innishowen, het begin van de Wild Atlantic Way.

Uitzicht vanaf ons hotel in Innishowen, in de verte de zee. Onderweg zien we prachtige uitzichten op zee. Oude ruïnes. Dan komen we bij het O'Doherty Castle. Met een prachtig uitzicht op zee. Natuurlijk ontbreken de schaapjes niet.

 

 

16e-eeuws O'Doherty-kasteel op Isle of Doagh, Co. Donegal

 Het kasteel ligt aan de Pollan Bay.

 

Kaartje Inishoven. We bezoeken Doagh Famin Village, Inishoven. Hier vertellen ze het verhaal van het Ierse leven tijdens de grote hongersnood rond 1840. Interessant. We krijgen een drankje. Lopen door het museum en zien o.a. de vlag van Koning Willem 3. Eenmaal weer buiten gaan we er t.o. lunchen bij het restaurant naast The Hand of Doagh. Tussen de vingers door een mooi uitzicht. Als we weer verder gaan, zien we tussen de bomen het rode dak van het restaurant waar we net hebben geluncht. Onderweg een heel oud huisje.

 

De foto's spreken voor zich, wat een prachtige natuur in het noordelijkste puntje van Ierland.

De Sacred Heart Church. Het Donagh Cross is een van de vroegste christelijke kruisen uit de 7e eeuw. Beide zijn in het dorpje Carndonagh. We gaan verder naar het topje van Ierland, Ballyhillin. Hier is een woeste zee. Op de terugreis naar ons hotel zien we in de meren visvangnetten. Natuurlijk de schaapjes. Prachtige wilde Montbretia (oranje bloem), dit groeit overal in het wild. In de bus een drankje of chocomelk.

 

Montbretia, de Ierse naam is: Fealeastram Dearg. Ze bloeien van juli tot september.

 

Malin Head. Prachtige rotsen en hoge golven. De witte letters op zijn van de 2e W.O., voor de overvliegende vliegtuigen, om te laten zien dat ze Ierland passeerden, Ierland was neutraal. De rotsen in de zee overspoelen steeds met zeewater, een mooi gezicht. Op de berg het zendstation en militaire uitkijktoren van 1902. Na het diner in het hotel is er Ierse Muziek in de Pub, gezellig.

 

Dag 5. Vandaag gaan we 293.3 km.

 

Van Inishowen naar Knock. 

 

We gaan naar vandaag naar de hoogste Cliff van Ierland, de Slieve League Cliff, 601 m.

 

St. Mary's Church, Buncrana. Onderweg weer schaapjes. Met kleine busjes moeten we het laatste stuk rijden het is onmogelijk er met een grote bus op de hoogste cliff te komen. Whaw wat een mooi uitzicht vanaf de Slieve League Cliff, 601 m. Bord van de Wild Atlantic Way, Noord-Zuid.

 

Op de terugweg van de hoogste cliff weer mooie uitzichten. In Killybegs eten we een visje bij de kraam, met uitzicht op de grootste haven van Ierland en de North Atlantic Ocean. Ook uitzicht op de St. Mary 's Church. In Grange gaan we naar een schapenboer, hij vertelde hoe een hond de schapen bijeen kan drijven. We hebben vanaf hier ook uitzicht op een mooie berg. We overnacht naast de basiliek van Knock, een bedevaartplaats.

 

Knock: een klein plaatsje, 600 inw. in 1879 was de verschijning van de Maagd Maria, St. Jozef en St. Johannes. Er komen jaarlijks 500.000 pelgrims. In deze kerk kunnen 10.000 kerkgangers. In 1979 heeft Paus Johannes Paulus de plaats bezocht.

 

Dag 6, we gaan vandaag  375.2 km. rijden. 

 

We rijden van Knock naar Ennis, waar we 2 nachten verblijven. We rijden eerst door Killary Harbour, met weer visnetten in het water. Daarna gaan we naar het klooster Kylemore Abbey. Eerst gaan we met een busje naar de Victoriaanse tuinen. Dan naar het klooster aan het mooie meer. Daarnaast staat de Gotic Church.  Daarna rijden we naar Bunratty Castle en Folkpark. We kijken in het kasteel met een welkom door de kasteelvrouw. We klimmen de smalle cirkeltrappen omhoog, zie mooie kamers met bijzonder oude dingen. Daarna wandelen we door het park met zijn oude huisjes. Het appelmeisje voor de jongens en meisjes school. Nog even naar het oude kerkje. Daarna gaan we naar Poulnabrone Dolmen, een hunebed in de Buren. Rondom dit gebed mooie stenen, ruïnes en heel veel vogels op de tel. draden.

 

Klooster Kylemore Abbey, het was vroeger een landhuis en is gebouwde 1863-1868.  Het is sinds 1920 een klooster. In 1923-2010 een kostschool voor meisjes. 

 

Bunratty Castle: ligt in het dorp Bunratty. In 1251 stond hier al een houten toren. Het huidige kasteel is van 1425. Het park is 14 ha.

 

Poulnabrone Dolmen: een 4 m. lange steenplaat waaronder dunne staande stenen. Ze hebben 22 lichamen en grafgiften hier gevonden, het is van 4200-2900 voor Chr.

 

Dag 7. Vandaag gaan we 116.5 km. 

Van Ennis naar Doolin met een plaatselijke bus. Hier nemen we de boot naar Inisheer, één van de Arran Islands.

 

Vandaag naar Inisheer, één van de Arran Islands. Een mooie weg naar Doolin, met zijn mooi gekleurde huisjes. Hier gaan we op de boot. Op het eiland zien we veel vliegverkeer. Het kasteel hoog op de berg is overal te zien. Dan gaan we met de trekker en kar rond over het eiland. We kijken bij het scheepswrak MV. Plassy. Na een rit door de mooie natuur met al zijn stenen muurtjes. Dan bekijken we het kerkhof met de Keltische kruizen en de verzonken ruïne van een kapel, St. Cavon 's Church, gewijd aan St. Caomhán. We bekijken een leuk winkeltje. Dan koop ik nog een schelpje van een meisje voor f0.50. Door een foutje blijven we enkele uren langer op het eiland, dus nog maar weer een terrasje met in de verte de zee. Whaw wat een mooi eiland en heerlijk weer. Dan gaan we weer terug met prachtige hoge golven. We zien het vaste land weer met de hoogste Cliff, De Cliffs of Moher, waar we morgen bovenop gaan, bij het torentje rechts. 

 

Inisheer: het kleinste eiland van Araneilanden is 3x3 km. Bovenop ligt het O'Briens Castle.

 

O'Briens Castle, 14e eeuw.

 

MV. Plassy:

Het scheepswrak MV. Plassy ligt hier, het liep in 1960 op één van de rotsen met aan boord: whisky. De bemanning is gered.

 

St. Cavon 's Church is in de 10e eeuw gebouwd, de kerk is bijna bedolven door het stuifzand. Rondom is het kerkhof. Het graf van St. Caomhan, overleden 865,  bevind zich bij de kerk (het kleine huisje).

 

Dag 8. Vandaag gaan we 347.3 km.

Vandaag van Ennis naar Ballyvourney, hier blijven we 2 nachten. Met als hoogtepunt: Cliffs of Moher.

 

Cliffs of Moher. Gisteren zagen we de toren in de verte. Nu staan we op de Cliff. Je kan met vele trappen nog naar de toren klimmen. Ppff... Ik besluit na een eindje terug te gaan. Kijk rond in het bezoekerscentrum waar ik de mooie papegaaiduiker zie. De chauffeuse wast de voorruit. Dan zie ik golfkarretjes staan waar je mee naar boven kan. Ik vraag aan de chauffeur en verwijs naar mijn pijnlijke knie van een val op de hoogste Cliff. Natuurlijk wil hij met zijn golfkarretje naar boven, hij is super vriendelijk en stopt even als ik een foto wil maken. Hij wacht op me boven bij de toren. Zo dat is me mooi gelukt, ik zie de lange trappenrij en mijn medereisgenoten gaan weer naar beneden op de vele trappen. Maar boven heb ik toch prachtige foto 's gemaakt. Kosten voor het ritje met het golfkarretje: gratis.

 

Het prachtige uitzicht vanaf de toren. Daarnaast de foto van gisteren tijdens de boottocht naar het eiland, is in de verte de toren bovenop op de klif te zien

 

We vervolgen na de mooie Cliffen onze weg verder. We gaan over rivieren, langs koeien en surfers. In Killimer nemen we de boot over de rivier de Shannon, dit is de N67. De bus gaat ook op de boot en wij kunnen aan de zijkanten boven staan. Een mooi uitzicht over de rivier. Dan gaan we weer verder over rivieren, bij één brug staat een molen. Een kerkhof, uit de bus genomen. Een prachtige landschap in Ierland.

 

In Dingle hebben we een pauze. Het is een leuk stadje. Met een leuk dolfijnenwinkeltje. Dan klimmen we naar Cashel Murphy. Je hebt een prachtig uitzicht over de Dingle Bay. Dan gaan we genieten bij: Radharc Na MBlascaoidi, waar een muzikant zit. Als we verder onderweg zijn, zien we een kerkhof en natuurlijk zien we nog schaapjes. Ook weer veel montbretia langs de weg. Dan naar het hotel in Ballyvourney, voor 2 nachten.

 

Cashel Murphy, dit zijn Celtic Ruïnes uit de IJzertijd. Het is een oude nederzetting met ringen

 

Dag 9.

Vanuit Ballyvourney, rijden we de Ring of Kerry. Vandaag 291.6 km.

 

Vandaag "De Ring of Kerry". We maken vaak een stop. Bij een kraampje, waar een hondje op de ezel staat. Hier is ook het oude bruggetje, Caragh Bridge. En de prachtige Montbretia. In Waterville kijken we bij het beeld van de voetballer Mick O'Dwyer. Natuurlijk ook bij het beeld van Charlie Chaplin, hij kwam jaren op vakantie in Waterville. Bij Lady Madonna maken we een stop, hier is het gedenkteken van Madonna, voor de omgekomen mannen op zee. Natuurlijk weer een schaapje en een bord die je vaak langs de weg ziet met het schaapje erop. Bij Com an Chiste gaan we lunchen, met het prachtige uitzicht. Het is 29 C. vandaag!

 

Com an Chiste: ligt 225 m. boven de zeespiegel, je hebt een panoramisch uitzicht over Kenmare River, Abbey Island, Deenisch Island en Scariff Island. 

 

Alleen maar genieten deze dag.

 

We vervolgen de Ring of Kerry. Zien mooie uitzichten, leuke dorpjes. Ook lopen er schapen op de weg. Bij Ladies View nog een mooi uitzicht en een bijzondere omgevallen boom. In Killarney gaan we met paard en wagen door het Killarney National Park naar Ross Castle. We zien al snel een grote kudde edelherten onder de bomen liggen. En zwarte koeien. Bij Ross Castle liggen prachtige gele waterlelies in het meer Lough Leane. Het is een mooi gebied. Eenmaal weer terug naar Killarney gaan we met de bus naar het hotel. Maar na het diner komen weer terug in Killarney om een geweldig show van Celtic Steps bij te wonen.

 

Ring of Kerry: een route over het schiereiland Iveragh. De route is 179 km.

 

Ladies View: Koningin Victoria en prins Albert bezochten dit in 1861, ze stopten hier om de mooie meren te bewonderen. De hofdames van koningin Victoria, vonden dit de allermooiste plek.

 

Ross Castle: een 15e eeuw kasteel aan de oever van Lough Leane.

 

Celtic Steps: een live show met traditionele Ierse muziek en dans. Geweldig om bij te wonen!

 

Het paard in de berm tussen Cork en Killarney. In Killarney bezoeken we de show van Celtic Steps. In de pauze even naar buiten voor de heli en de ondergaande zon. Het was een geweldige show, genieten!

 

Dag 10. Van Ballyvourney naar Waterfort, voor ons laatste nachtje in Ierland.

vandaag 211.1 km.

 

Onderweg stoppen we een aantal keren. Eerst bij de kasteelpooten van het Macroon Castle Demesne, w.s. 12e eeuw, in het centrum van Macroom. In Blarney zie we een kasteel in de verte, ook nog een mooie muurschildering van het kasteel. Hier gaan we winkelen in het grootste winkelcentrum van Ierland, we gaan er gelijk lunchen. Dan rijden we verder langs de rivier.

 

Cobh. In dit stadje genieten we van de geschiedenis, zowel van de Titanic als van de vele immigranten die hier zijn vertrokken. We beginnen in de haven en zien het beeld van Annie Moore en haar 2 broertjes. We zien wat hoog een mooi kerkje, nu museum. We zien de Methodistenkerk, Pillars Bar van 1873, (4 pilaren). Er ligt ook een prachtig Cruise schip. We wandelen de stad door en genieten van een heerlijk ijsje. We zien het Lusitania Memorial en lopen door het John F. Kennedy Park terug naar de bus. Whaw wat een leuke stad. We gaan weer verder langs mooie rivieren met veel vogels.

 

Cobh: van 1849-1921 heette deze stad: Queenstown, ter ere van een bezoek van Koningin Victoria, maar in 1922 namen ze de oude naam weer aan toen Ierland onafhankelijk werd.

 

Titanic: Er zijn in Cobh 123 mensen aan boord van de Titanic gegaan. Queenstown/ Cobh was de laatste stopplaats voordat het verging, ze waren op weg naar New York in 1912.

 

Immigranten: Er vertrokken vanuit Cobh 3 miljoen Ieren tussen 1815-1970 naar Amerika, in totaal gingen er 6 miljoen. De emigrant Annie Moore die vertrok in 1892, was de eerste emigrant die op Ellis Island welkom werd geheten. (Mijn grootvader ging in 1893 via Ellis Island naar Amerika, zie opa Goossen en Ewold Braker in Minnesota).

 

Annie Moore:  ze ging op 20-12-1891 met haar Anthony en Philip 15 en 12 jaar met Ss. Nevada naar Amerika. Annie was de 1e die Ellis Island binnenkwam op 1-1-1892, ze kreeg een goudstuk van $10. Haar ouders waren in 1888 naar Amerika gegaan. Ook in Amerika staat een standbeeld van haar.

 

Annie Moore (1874-1924), geboren Glanmire, Ierland,

overleden Manhattan

trouwde 

Joseph Augustus Schayer (1876-1960), te Manhattan

verkopen op de vismarkt

11 kinderen, 5 hiervan werden volwassen

 

De namen van Annie, Anthony en Philip heb ik er nog even bij gezocht in het archief van Ellis Island. Ook nog enkele foto 's gevonden, zie hieronder.

 

Ouders van Annie:

Matthew Moore (1850-1907), geboren County Cork, Ierland

overleden Manhattan, New York

landbouwer.havenarbeider

trouwde NEW Glanmire, Ierland 12-2-1870

Jullia Cronin (1857-1927), geboren Ierland,

overleden Manhattan, New York

wonen te Manhattan, New York sinds 1888

kinderen:

1. Mary (1870-), geboren Cullin, Ierland

2. Cornelius (1872-), geboren Carrignavar, Ierland

3. Annie (1874-1924), geboren Glanmire, Ierland,

    overleden Manhattan

4. Anthony (1878-1902)

5. Philip (1886-1942), geboren Rowlands, Ierland,

     overleden New York

6. James (1899-)

7. Gretta (1901-)

8. Eliza Jane (1903-1957)

9. Matthew (1905-)

 

John F. Kennedy Park: dit Park is vernoemd na John F. Kennedy, hij was er in juni 1963, kort voor zijn moord.

 

Lusitania Memorial: Het passagiersschip Lusitania is in 1915 door een Duitse U boot tot zinken gebracht, vele opvarenden zijn hier begraven.

 

Kerk/Cathedraal: Boven de bomen zien we Old Methodist Church, nu het Cobh museum en in het centrum steekt St. Colman 's Cathadral er boven uit.

 

Annie Moore:

Annie Moore, de 1e Ierse emigrant van Ellis Island in 1892. Samen met haar broertjes  Anthony en Philip bij aankomst in New York. Annie op latere leeftijd. Aankomst gegevens van Annie en haar broertjes in New York. Gedenkteken, beeld met bord in Cobh, Ierland. Ellis Island, New York, 1911. 

Vanaf Empire State Building uitzicht op de 2 eilandjes, l. staat het Vrijheidsbeeld, r. is Ellis Island, 2010. Toen ik in New York was en heb Ellis Island bezocht. 2010. 

 

We gaan weer verder en rijden over mooie bruggen. Dan bezoeken we het bijzondere kerkhof Ardmore, met weer een ruïne van een kerk half onder de grond. In Waterford gaan we op de brug de zonsondergang bewonderen.

 

Dag 11. Vandaag 628.3 km.

We gaan van Waterford, Ierland naar Gatwick, U.K.

 

In New Ross rijden we langs het monument van Kennedy. We maken een stop bij het Dunbrony Famine Ship in New Ross. Waar ook de emigrantenvlam in de wereldbol brandt om alle emigranten over de hele wereld te herdenken. We rijden over de Severn Bridge en zien de Prince of Wales Bridge.

 

John F. Kennedy, was in 1963 in New Ross, hij hield een toespraak op de kade. Zijn overgrootvader is van hier naar Amerika geëmigreerd in 1848.

 

Dunbrony Famine Ship: een reproductie in de rivier Barrow, van een emigrantenschip uit 1840. In die tijd was er hongersnood in Ierland en zijn veel mensen geëmigreerd naar Amerika.

 

Prince of Wales Bridge: Van 1996, gaat over de rivier Severn. Lengte 5.2 km.

 

De boottocht van Ierland naar Engeland. We gaan in Rosslare Harbour aan boord. Tijdens de boottocht zien we leuke dingen, eilandje Skokholm. En komen in Pembroke Dock, te Wales aan. Dan rijden we naar ons hotel in Gatwick.

 

Dag 12.

Vandaag 528.6 km.

We gaan van Gatwick naar Dover. Hier varen we naar Calais. En dan weer terug naar Nederland, we rijden de oranje route.

 

Ons laatste reisdagje. We zijn al vroeg in Dover en genieten van de krijtrotsen. Als eenmaal de auto 's van het schip zijn kunnen wij erop. We vertrekken van pier 7. Prachtig al die meeuwen die rond vliegen. Bij ons op de boot de "dames met de rode hoedjes", ze waren 2x bij ons in een hotel en nu ook op de boot. Dan komen we aan in Calais. Er staan al weer velen te wachten op de boot. Via België gaan we met enige vertraging naar de opstapplaats. Van hier na een lekkere maaltijd naar Drenthe, inmiddels een ondergaande zon.

 

Wat een mooie reis en wat heeft Ierland een geweldige natuur. En wat hadden we voor Ierland heel erg mooi weer en heel weinig regen, alleen de eerste dagen een beetje. De tempratuur was tussen de 18 en 29 C.

 

Ierland. Het land met vele mooie bloemen. Laatste 2: Nieuw Zeelands Vlas.

 

Mooie dieren. In het midden de kaart voor de geweldige chauffeuse, ze zorgde voor: een leuke sfeer, verse aardbeien 2 dagen door de bus, hapjes 2 dagen door de bus, liedjes op papier ronddelen en wij allemaal zingen, Ierse muziek op, 2 dagen een drankje, bij een gemaakt foutje een rondje gratis koffie, altijd een ander soort koekje bij de koffie, op een mooie P. kwam de tafel buiten voor de koffie, leuke verhalen over de bezienswaardigheden, w.c. geld geven in U.K., niemand had toen n.l. muntjes. Koffie geven aan Ieren die bij een kraampje staan, waar bussen stoppen. Enz. enz.... We hebben dan ook een mooi lied voor haar gezongen, die enkele reizigers in elkaar hadden gezet. TOP.

 

Totaal aantal km.: 4260.2